De Amerikaanse president Barack Obama sluit een militaire interventie van zijn land in Oekraïne uit.
Dat zei Obama woensdag in een interview met de Amerikaanse tv-zender KNSD, onderdeel van NBC.
“We gaan niet militair ingrijpen in Oekraïne”, zo zei hij. “Ik denk dat zelfs de Oekraïners zullen erkennen dat militair ingrijpen tegen Rusland niet gepast zou zijn en ook niet goed voor Oekraïne.”
Volgens Obama is een diplomatieke actie zinvoller en zullen de VS de druk op Rusland blijven opvoeren. “We gaan met onze bondgenoten onze diplomatieke middelen mobiliseren om een sterke internationale coalitie te vormen die een duidelijke boodschap zal versturen”, voegde hij eraan toe.
Overleg EU-leiders over Oekraïne
De regeringsleiders en staatshoofden van de 28 EU-lidstaten zijn donderdag en vrijdag weer in Brussel voor overleg. Centraal thema van de Europese top is de annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim door Rusland.
De EU-leiders streven naar een diplomatieke oplossing. Zij zouden de mogelijkheid om zware economische sancties af te kondigen, liever nog achter de hand houden. Ze willen niet meteen al hun kruit verschieten.
Zwarte lijst uitgebreid
De EU gaat wel meer personen straffen die verantwoordelijk zijn voor de afsplitsing van de Krim. De zwarte lijst wordt uitgebreid, is de verwachting.
Daar staan nu 13 Russische politici en hooggeplaatste militairen op en 8 Krim-politici. Zij mogen de EU niet meer in en hun Europese tegoeden zijn bevroren. Mogelijk komen er nu ook bijvoorbeeld zakenlui op te staan, of belangrijkere politici.
De crisis in Oekraïne domineert de tweedaagse Europese voorjaarstop. Daarnaast buigen de EU-leiders zich onder meer over het Europese klimaat- en energiebeleid. Maar ook hier speelt Moskou een centrale rol, omdat zowel Europa als Oekraïne afhankelijk is van Russisch gas. De EU wil dat verminderen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl